dimecres, 9 de juny del 2010

ESPAI CLAM


"Bon Problema"

referència

Llum al final del túnel


SOLUCIÓ · El sistema per aturar la fuita comença a oferir resultats i absorbeix la meitat del vessament BP · La petroliera assegura que indemnitzarà tots els afectats malgrat desconèixer el pressupost de què disposa · MAREA NEGRA El 'chapapote' ja banya les costes de Louisiana, Alabama, Mississipí i Florida


Per poques que siguin, les bones notícies es fan esperar, i més en el cas dels esforços per posar fi a la fuita que ja ha vessat entre 83 i 182 milions de cru al fons del mar del golf de Mèxic, segons les xifres oficials federals. Després d'aconseguir absorbir un milió de litres en les primeres 24 hores -dels aproximadament tres milions que la fuita expel·leix diàriament en aquest enclavament- la petroliera BP creua els dits esperant que la dita "a la tercera va la vençuda" passi del refranyer a la realitat.
I és que la campana que la petroliera anglesa va col·locar dijous passat sobre de la canonada avariada i que ha permès conduir la major part del vessament a un vaixell contenidor és l'últim dels tres intents que la multinacional ha posat en pràctica des que l'explosió de la plataforma marqués l'inici del major desastre natural d'aquestes característiques de la història dels EUA. La tècnica, un cop adaptada per evitar els errors que havien fet fracassar la primera temptativa, és actualment l'única esperança per posar fre al marasme ecològic mentre un equip de professionals liderat per experts d'aquesta empresa tracten de construir dos pous alternatius per tapar definitivament el que està malmès, uns esforços que almenys es perllongaran fins al proper mes d'agost. La pressió que emana de la fuita i es concentra a la campana és un dels aspectes més delicats d'aquesta operació i, segons BP, quan baixi el nivell d'aquesta força a l'interior de l'estructura es podran tancar les vàlvules que en aquests moments permeten la sortida d'una part de la fuita al mar. Thad Allen, almirall de la Guàrdia Costera i supervisor de les accions que està duent a terme la petroliera, va assegurar que l'absorció total que es podria abastar per aquesta tècnica és de 2,3 milions de litres. Els plans de la multinacional inclouen utilitzar un altre paquet de tubs i conductes per incrementar al màxim la quantitat absorbida.

Frustració
En un context en què l'esperança dels afectats es barreja amb la frustració i la ràbia, BP va donar ahir un nou impuls a l'ofensiva perquè les aigües no surtin de mare en un moment clau de l'operatiu. Darryl Willis, vicepresident de recursos humans de la multinacional, va assegurar que l'empresa indemnitzarà "totes les persones que hagin resultat, ferides o afectades" fins que totes les reclamacions legítimes s'hagin satisfet. I així, mentre Willis afirmava que en les últimes quatre setmanes, BP ha pagat indemnitzacions per valor de 38,5 milions d'euros, les imatges de pelicans amarats de cru continuaven encastades a la retina d'aquells que veuen perillar el seu sistema de vida en sectors econòmics clau de la zona perjudicada com la pesca i el turisme. De fet, les taques de cru ja han abastat el litoral dels estats de Louisiana, Mississipí, Alabama i Florida, i segons els últims recomptes federals s'han retirat aproximadament 800 animals morts, sobretot ocells, tortugues i dofins que han estat arrossegats fins a la costa.
Informes oficials realitzats després del desastre ocasionat pel petrolier Exxon Valdez a Alaska l'any 1989, assenyalen que els dofins que van estar exposats de manera prolongada a l'hidrocarbur presentaven una reducció de les funcions neurològiques i baixos nivells d'hemoglobina a la sang.

Investigació i responsabilitat

Amb tot, tant el govern com BP esperen ara que la temporada dels tifons no dinamiti aquests primers èxits i faci augmentar les crítiques arran de les relacions laxes i corruptes que han permès la quasi autoregulació de la indústria petroliera. Una realitat que el govern dels EUA ha reconegut i els efectes de la qual tracta de minimitzar a través d'iniciatives com l'anunci del fiscal general, Eric Holder, d'iniciar una investigació criminal per aclarir les causes que han provocat aquesta monumental crisi mediambiental. La multinacional anglesa també s'enfronta a un munt de proves que han posat al descobert l'ús de materials més rendibles i menys fiables i la manca de reacció davant d'indicadors que assenyalaven disfuncions en el pou abans de l'incident. Transocean, la propietària de la plataforma, i Halliburton, l'empresa de serveis contractada per BP, tampoc no en surten indemnes. De moment, la marea negra ja s'ha cobrat una víctima política del govern de Barack Obama, la responsable d'avaluació mediambiental de les extraccions de petroli.

Maria Altimira
Diari Avui 7/06/2010


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada