dilluns, 17 de maig del 2010

ESPAI CLAM


"retallades"

referència

Tots els partits, excepte el PSC, contra les retallades proposades per Zapatero i Castells

Només el PSC ha defensat aquest dilluns la recepta del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per reduir el dèficit públic. La congelació de les pensions, l'apujada de diversos impostos i la retallada salarial als funcionaris o de les prestacions de dependència són les mesures més criticades.

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha advertit aquest dilluns que el seu grup no està disposat a "adherir-se gratuïtament" a les mesures de Zapatero. CiU no té encara decidit què farà quan la retallada de despesa es plantegi al Congrés, però Duran ja ha anunciat la seva oposició a congelar les pensions i a "pressionar la indústria farmacèutica per reduir el preu dels medicaments".

Duran ha exigit a Zapatero que impulsi iniciatives per a la creació de llocs de treball i l'augment de la productivitat. El portaveu de CiU també s'ha mostrat contrari a la pujada d'impostos que planteja el govern de la Generalitat. Duran considera un "error" apujar els tributs, perquè poden perjudicar la reactivació econòmica, i ha emplaçat el govern a aplicar una "reducció dràstica de càrrecs polítics de confiança" i d'organismes públics.

Els socis del tripartit, en contra

També des dels socis del tripartit han sortit opinions crítiques amb el pla de Zapatero. Mentre Joan Ridao (ERC) adverteix que la retallada de prestacions de la dependència podria ser inconstitucional, Joan Herrera (ICV-EUiA) ha exigit que les mesures d'estalvi de la Generalitat siguin consensuades pels membres del govern.

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, considera que la proposta de retallada en dependència és "dubtosa" des del punt de vista constitucional i ha avisat que ERC no tolerarà que afecti la retroactivitat de la llei. Ridao també ha advertit, a més, que la retallada no pot afectar les inversions en infraestructures per a Catalunya, previstes a l'Estatut. En canvi, ha exigit a Zapatero que suprimeixi quatre ministeris, les competències dels quals estan transferides a les comunitats autònomes, i ha reivindicat la restitució de l'Impost del Patrimoni per a fortunes que ingressin més de 600.000 euros a l'any.

El dirigent republicà ha argumentat que Catalunya també ha d'eliminar alts càrrecs i reajustar empreses públiques, però ha assegurat que l'administració autonòmica "és austera" i que per tant no es pot aplicar la mateixa recepta que dijous decreti el govern espanyol.

ICV, per la seva banda, ha presentat un "full de ruta" que inclou vint-i-dues mesures per reduir el dèficit públic en el conjunt de l'Estat i ha instat els socis del tripartit -PSC i ERC- a convocar una reunió per a consensuar la retallada de la despesa a Catalunya.

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha advertit que no es poden aplicar "mimèticament" les propostes de Zapatero a Catalunya, perquè –ha dit– "som una govern a tres". "Un govern a tres d'esquerres no pot aplicar unes mesures tan injustes com les de Zapatero", ha dit Herrera.

Els ecosocialistes proposen gravar les rendes més altes, establir un nou impost sobre la riquesa per a béns superiors a un milió d'euros, un tram impositiu del 5% addicional a l'Impost de Societats per a beneficis superiors als 1.000 milions d'euros, eliminar o reduir les deduccions a l'IRPF per aportacions a plans de pensions privats o lluitar contra el frau fiscal. També proposen limitar els salaris i incentius per a alts directius del sector financer, reduir com a mínim un 15% el pressupost de la Casa Reial, garantir el crèdit a empreses i particulars, reduir la despesa militar i suprimir el finançament de l'Església amb aportacions de l'IRPF.

Amb aquestes mesures, es podria reduir el dèficit públic un mínim de 7.600 milions d'euros anuals, sense haver d'aplicar retallades socials "inacceptables", com la congelació de les pensions o la reducció del sou dels funcionaris.

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, també s'ha oposat a la congelació de les pensions anunciada per Zapatero i ha advertit que, abans, s'ha de "modificar la llei i portar la mesura al Pacte de Toledo". Camacho ha afirmat que l'últim govern popular "va garantir per llei l'increment de les pensions en funció del cost de la vida", de manera que considera que la congelació per reduir del dèficit és "il·legal".

Sánchez-Camacho ha criticat que el president de la Generalitat, José Montilla, "s'hagi amagat durant tota aquesta situació" i s'ha preguntat "què votaran els 25 diputats del PSC a Madrid". Camacho ha reiterat que l'Executiu català hauria de suprimir "més de quatre conselleries" i la vicepresidència que dirigeix Josep-Lluís Carod-Rovira, així com reduir els cotxes oficials i els 250 alts càrrecs i assessors del govern per "donar exemple del sacrifici que demanen als catalans".

El PSC, per la seva banda, ha reafirmat la seva estratègia i, malgrat la crisi econòmica i el fiasco de la consulta de la Diagonal, mantindrà el seu "full de ruta" en una precampanya i campanya electoral en què defensarà aferrissadament l'obra del govern i especialment els avenços aconseguits en política social.
 
Diari Avui
17/Maig/2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada