diumenge, 18 d’abril del 2010

ESPAI CLAM

"papers"


Text de referència sobre el Clam

Padró
L’Estat no té cap mena d’interès a saber quants immigrants il·legals hi ha i on són. Aquesta és la conclusió més sobtant de l’embolic polític, jurídic i mediàtic creat des de l’Ajuntament de Vic. Els ajuntaments estan obligats a empadronar tothom. A través del padró, poden detectar la presència d’immigrants il·legals. Poden enviar aquesta informació a l’Estat o no. Fer-ho no hauria de ser il·legal. Però la llei no els hi obliga, si l’Estat no els ho demana. La meva pregunta és, llavors, com és que no els ho demana?

Il·legals. Detectar la immigració il·legal no és una informació irrellevant ni inútil. Llavors, per què l’Estat renuncia a conèixer-la? Per què l’administració central no aprofita una dada que obtenen d’una manera natural els ajuntaments? Suposo que deu ser perquè si ho sabessin, si se’n donessin per assabentats, hi haurien de fer alguna cosa. O regularitzar-los o expulsar-los. Les dues coses són complicades i generarien moltes injustícies. Llavors, prefereixen no saber-ho. I així no hi han de fer res. Que els ajuntaments carreguin amb el deure moral i polític de tractar aquests immigrants il·legals com a persones, mentre l’Estat mira cap a una altra banda, perquè no sap què fer i perquè no es veu capaç de fer el que diuen les lleis.

Delators? Els ajuntaments tenen una informació que podrien oferir a l’Estat, però l’Estat no la vol. En aquest context, parlar d’un ajuntament delator em sembla tan improcedent com ho seria parlar, en els altres casos, d’ajuntaments encobridors. Si ofereixen a tota la gent empadronada els serveis que li pertoquen, puc entendre els qui volen passar la informació i els qui prefereixen no passar-la si no hi estan obligats. El que no puc entendre és que l’Estat renunciï a tenir aquesta informació. Que prefereixi mirar-se la immigració amb els ulls tancats. I ja s’espavilaran, els immigrants i els ajuntaments.

Vicenç Villatoro

Diari Avui

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada